Hechting

Waar het begint met huid op huid contact na de geboorte, wordt de hechting tussen ouders en kind verder ontwikkeld door middel van zoveel mogelijk nabijheid. Het dragen van je kindje kan daar een grote rol in spelen.

Je kindje leert jou heel goed kennen: je geur, je stem, je gedrag. En dit is wederzijds, ook jij leert dit van je kind kennen. Je kunt elkaars signalen heel snel oppakken wat bijvoorbeeld een positieve invloed kan hebben op het geven van borstvoeding.

Inmiddels zijn er vele studies gedaan die bewijzen wat we intuïtief al dachten: Baby's en kinderen die veel worden gedragen door hun ouders zijn veiliger gehecht dan baby's die weinig worden gedragen. Ook komt tijdens het dragen oxytocine vrij, het "knuffelhormoon". Wat een heleboel positieve gevoelens tussen jou en je kind in werking kan zetten. 

Ook als je pleeg- of adoptieouder bent kan dragen veel betekenen voor de hechting.  Misschien kun je je nu nog niet voorstellen dat je je dreumes of peuter nog wel eens gaat dragen, maar ook grotere kinderen kunnen enorm veel behoefte hebben aan nabijheid wanneer ze moe zijn van alle indrukken van de dag. Of wanneer ze even moeten verwerken wat voor nieuwe dingen ze hebben geleerd en nieuwe indrukken die ze hebben opgedaan. En ook beentjes van 3-4 jaar kunnen moe worden. Het dragen van je kindje in een doek of drager kan echt tot een aantal jaren! Helemaal afhankelijk van hoe lang jullie het zelf prettig blijven vinden!