Ergonomisch dragen
Gelukkig zien we steeds vaker dat baby's en kinderen worden gedragen met behulp van draagdoek of draagzak. Door middel van veel dragen bied je je kind nabijheid. Bij pasgeborenen en jonge baby's is het heel erg goed voor de hechting; je leert je elkaar goed kennen en raakt al gauw met elkaar vertrouwd. Je kunt signalen van je baby direct zien en voelen, waardoor je ook meteen kunt reageren op zijn of haar behoeften.
Ook wanneer kinderen groter worden, dreumes, peuter en zelfs kleuter, kunnen ze nog altijd veel baat hebben bij het dragen in een draagdoek of draagzak. Zo is het bijvoorbeeld voordelig voor de taalontwikkeling van je kind. Ook ziet een kind van heel nabij hoe je als ouder interactie aangaat met andere mensen en ook met dieren. Het is fijn om prikkels te kunnen verwerken als je tegelijk knuffelt met je ouder en zijn of haar rustige hartslag voelt. In een draagdoek of draagzak kunnen kinderen meestal heerlijk slapen, ze voelen zich veilig en geborgen.
En als bijkomend voordeel heb je als dragende ook nog je handen vrij om activiteiten te kunnen verrichten en kom je op plaatsen die met een wandelwagen of buggy niet altijd goed te bereiken zijn.
Dragen moet fijn zijn, veilig en vooral heel comfortabel. Zowel voor de persoon die draagt als voor het kindje. Als je uitgaat van de natuurlijke houding van het kind zijn er regels en aandachtspunten voor het knopen met een doek of het dragen in een draagzak. Maar zeker ook voor degene die draagt moet het gewicht goed verdeeld zijn, anders kun je last krijgen van je rug, schouders, nek of heupen. Tijdens een consult leer ik je hier alles over. Met afbeeldingen laat ik ook zien hoe dit er uit zou moeten zien.